آجیل مخلوطی از چند خشکبار است که بنا بر سلایق و فرهنگهای مختلف هر منطقه ترکیبات آن متفاوت بوده و شامل انواع مغزها، دانهها و حتی میوههای خشک است. در این مطلب اما قصد داریم صرفا به جای صحبت در مورد انواع آجیل و فواید آن در مورد آجیل هایی که بهتر است مصرف نکنید! صحبت کنیم.
آجیل براق و واکس زده رامصرف نکنید
این روزها در برخی موارد، مواد براق و واکس مانندی برای ماندگاری و حفظ رنگ و لعاب به آجیلها اضافه میکنند که مصرف مداوم آجیلهای حاوی این مواد باعث آسیب به بافتها به خصوص کبد خواهد شد. بهتر است آجیلهایی که در فضای باز و خارج از مغازه که در معرض آلودگی و هوا قرار داشتهاند، خریداری نشود.
آجیلهایی که به آنها رنگ اضافه شده مثل انواع بادام، تخمه و پسته عمدتاً با رنگهای غیرمجاز و با پایه فلزات سنگین آغشته شدهاند که باعث ایجاد حساسیت و آلرژی در برخی از افراد میشود. همچنین بر حسب ماده و رنگ به کار رفته احتمال بروز بیماریهای کلیوی، کبدی و سرطانها خصوصاً در افراد آسیب پذیر مثل کودکان، زنان باردار و سالمندان افزایش مییابد. چنانچه هنگام مصرف آجیلهای رنگی لبها و دستها رنگی شدند، نشانه مصرف رنگ در تهیه آنهاست که بهتر است از مصرف آن خودداری شود.
نحوه نگهداری آجیل
اگر آجیل مغز شده و بدون پوست باشد، بهتر است که در فریزر نگهداری شود تا مانع از رشد قارچ آفلاتوکسین در سطح مغزها و دانهها شود. چون این ماده باعث تضعیف سیستم ایمنی، ناهنجاریهای جنینی، آسیبهای کبدی و سرطان میشود. در هنگام خرید آجیل به طعم، بو، رنگ و تازگی آجیل باید دقت کرد. آجیل نباید بوی کهنگی بدهد، تغییر رنگ داده باشد و یا اینکه به دنبال احتمال نفوذ حشرات، حفره داشته باشد.
آجیل شور گزینه مناسبی برای نوروز مقارن با ماه رمضان نیست
با توجه به اینکه ماه مبارک رمضان مقارن با عید نوروز است، بهتر است در این ایام از آجیلهای شور استفاده نشود.چون باعث دفع آب از بدن و احساس تشنگی بیشتر برای روزه داران میشود. میتوان در ترکیب آجیلها از کشمش، توت خشک، نخودچی و میوه خشک استفاده کرد و ترکیبات مغذی و اقتصادی تری را با افزودن این موارد داشته باشیم .
بهترین نوع آجیل کدام است؟
آجیلهای خام بهترین گزینه برای خرید هستند. چون بسیاری از مواد غذایی مفید آجیل مثل ویتامینهایA و E به واسطه بو دادن از بین میرود. علاوه بر این آجیلهای شور برای افراد سالمند و افرادی که مبتلا به فشار خون بالا هستند و خانمهای باردار مناسب نیست. هر ۱۰۰ گرم آجیل حدود ۶۰۰ کالری دارد، استفاده از کشمش، نخودچی و میوههای خشک در آجیل ترکیب مفیدتر و اقتصادیتری را برای پذیرایی فراهم میآورد.
مصرف زیاد آجیل باعث اضافه وزن خواهد شد
این ذهنیت که آجیل مفید و مقوی است پس به هر مقدار میتواند مصرف شود؛ کاملاً اشتباه است. با توجه به اینکه آجیل جزو مواد غذایی چرب بوده و کالری بالاتری نسبت به سایر مواد غذایی دارد؛ بهتر است در مصرف آن اعتدال را نگه داریم. هر ۱۰۰ گرم آجیل تقریباً حدود ۵۰۰ تا ۶۰۰ کالری دارد. آجیلها به خاطر مقدار امگا۳ مطلوبی که دارند میتوانند در سلامت قلب و عروق موثر باشند. اما درکل توصیه میشود تعادل رعایت شود.
آجیل به غیر از اعیاد، در طول سال خریداری و مصرف همیشگی دارد. بهتر است بادام، گردو، فندق و پسته همراه با پوست خریداری و نگهداری شوند تا خواص این مغزها حفظ شود.چون آجیلهای پوست کنده مصرف راحتری دارند، به میزان بیشتری هم مصرف شده و باعث اضافه وزن میشوند.
آجیلها میتوانند به عنوان یک قسمت از رژیم غذایی در نظر گرفته شوند. آجیلها در ایجاد احساس سیری و حفظ سلامت قلب و عروق مفید هستند به شرط آنکه فاقد نمک باشند. مصرف گردو، بادام و سایر مغزها در صورتی که به اندازه استفاده شوند حتی میتوانند در کاهش کلسترول موثر باشند. اما افرادی که در معرض چاقی هستند و یا مبتلایان به دیابت و فشار خون بالا و بیماریهای قلبی باید با احتیاط بیشتری این مواد غذایی را استفاده کنند و حتماً از یک کارشناس تغذیه مشاوره بگیرند.